ERWTENSOEPBEDELING & DE LANGEMAN

Programma
  • 7 augustus 2017
  • Vertrek rederijkerskamer De Roode Roos en de stadsreus De Langeman aan Het Stadsmus.
  • Afhalen van de eerste inwoners van Hasselt – Hendrik, Katrien en het wicht – in ’t Dorp.
  • Erwtensoepbedeling door de aloude Broederschap van O.-L.-Vrouw aan de Virga Jessebasiliek.
  • Vrije toegang.
  • Vergeet ook de bonensoep van Jan  niet te gaan proeven!

Al van voor de Franse Revolutie schenkt de Broederschap van O.‑L.‑Vrouw om de zeven jaar, ‘s maandags na de eerste ommegang, erwtensoep op het pleintje voor de Virga Jessebasiliek. Dat gebeurt onder het toeziende oog van Don Christoph, de Langeman van Hasselt. Dit is een absoluut hoogtepunt van de zevenjaarlijkse feesten.

De legende

Volgens de legende ontstond dit gebruik toen een Spaanse edelman in de 16e eeuw de stad van een hongersnood redde door erwtensoep uit te delen aan de bevolking. In werkelijkheid gaat het om een legaat van de Zonhovenaar Hendrik Dries dat al sinds 1508 zorgde voor een erwtensoepbedeling aan de armen ter gelegenheid van de jaarlijkse processie. In de loop van de 17de eeuw ging deze jaarlijkse gewoonte over in een zevenjaarlijkse traditie. De Hasseltse stadsreus, die meestal meeging in de processie, was er dus van het begin bij. Toen Don Christoph in zijn huidige gedaante in 1810 werd gemaakt door Melchior Tieleman, heeft die zich waarschijnlijk op deze legende geïnspireerd om de reus het uitzicht van een geharnaste ridder met een zuiders uiterlijk te geven.

Hasselts erwtensoeprecept van Giovani Oosters

Dit heb je nodig voor 4 pers:

  • 300g aardappelen
  • 250g gezouten spek (in één stuk zonder zwoerd)
  • 300g spliterwten
  • 1 grote ui
  • 1 tak bleekselder
  • 1 takje tijm
  • 1 blaadje laurier
  • peper
  • 1,2l groentebouillon (of vleesbouillon)

Zo maak je het:

  • Laat de erwten 24u weken in koud water.
  • Schil de aardappelen, pel de ui en snij samen met de selder in gelijke stukken.
  • Giet de erwten af en doe ze met 1,2l groentebouillon in een kookpot en breng aan de kook.
  • Doe er het spek, tijm en laurier bij en laat onder deksel gedurende 30 min koken.
  • Voeg de groenten toe en laat nog een twintigtal minuten koken.
  • Haal het spek en de kruiden uit de soep en mix de soep.
  • Snij het spek in blokjes en bak krokant. Serveer ze samen met de soep.
  • Werk eventueel het geheel af met croutons.