EEN STAD VERSIERD DOOR ‘ROTTEN’

Al sinds het ontstaan van de Virga Jessefeesten slaan de inwoners van straten en buurten de handen in elkaar om hun rot feestelijk te versieren. Het maakt de Virga Jessefeesten uitzonderlijk: in geen enkele andere stad met gelijkaardige feesten wordt het centrum zo feestelijk aangekleed als in Hasselt. In 2010 waren er meer dan vijftig rotten actief. Voor het eerst sinds jaren werden er zelfs nieuwe rotten opgericht. Maanden voor het begin van de feesten vatten de voorbereidingen aan. Daardoor groeien buurtbewoners naar elkaar toe en ontstaan er hechte vriendschappen. Die sociale contacten zijn zeker zo belangrijk als de uiteindelijke versiering die tijdens de feesten op straat staat.

De bewoners van de verschillende rotten bepalen zelf hoe ze hun straat versieren. De meeste versieringen zijn geïnspireerd op het leven van Maria of op een van haar titels. Sommige rotten laten zich voor hun versiering ook inspireren door de mirakels die dankzij de Virga Jesse tot stand kwamen. Vlaggen, bloemen, bomen en sfeervolle verlichting geven elk rot een feestelijk cachet.

De traditionele en hedendaagse taferelen en uitbeeldingen maken tijdens de periode van de Virga Jessefeesten een bezoek aan de stad onvergetelijk.

OOK IN DE KERKEN

Al sinds het ontstaan van de Virga Jessefeesten slaan de inwoners van straten en buurten de handen in elkaar om hun rot feestelijk te versieren. Het maakt de Virga Jessefeesten uitzonderlijk: in geen enkele andere stad met gelijkaardige feesten wordt het centrum zo feestelijk aangekleed als in Hasselt. In 2010 waren er meer dan vijftig rotten actief. Voor het eerst sinds jaren werden er zelfs nieuwe rotten opgericht.